Aproximació als blocs en l’àmbit de la informació i la documentació

Com a hores d’ara ja sabem, un bloc és una publicació electrònica amb determinades característiques que permeten que la seva creació i gestió sigui, d’entrada, molt senzilla. Només cal tenir accés a Internet.

Enric Bruguera  (Els Blocs,  2006) els defineix com a pàgines web amb sistemes de publicació i d’edició simplificats fins al punt que no calen coneixements tècnics per a la seva creació i manteniment.

Pel que fa a les característiques generals, cal dir que es tracta de publicacions de periodicitat variable que permeten fer actualitzacions tan freqüents com l’autor desitgi. És justament aquest tret, juntament amb la immediatesa amb què es pot veure publicat tot allò que es vulgui, el que els fa atractius per a tota persona que tingui alguna cosa a dir dins de qualsevol àmbit.

Si ens centrem en l’àmbit de la biblioteconomia i la documentació, podríem establir una primera classificació de blocs molt general:

 • Blocs que tracten temàtiques específiques d’aquests camps o representen  col·lectius de professionals del sector.
 • Blocs representatius d’unitats d’informació,  que tenen com a finalitat  donar a conèixer els centres,  els seus serveis i activitats i també, fomentar la relació amb els usuaris.

 

El Documentalista Enredado   és un exemple del primer tipus de bloc que defineix els seus objectius de la següent manera:

“Desde aquí tratamos de abordar, analizar, desarrollar y comentar de una forma sincera y abierta temas alrededor el mundo de la Biblioteconomía y, como no podría ser de otra forma, la Documentación; aderezados con algo de información sobre Nuevas Tecnologías”

Si prenem aquest bloc com a punt de partida i, a través dels seus enllaços, tenim a l’abast tanta informació com vulguem sobre qualsevol tema relacionat amb la informació i la documentació i, com no, sobre tot allò relacionat amb les TIC.

Des d’un article d’aquest mateix bloc, En la mesa de “Los blogs en la biblioteca 2.0”, accedim al  bloc del SEDIC que també inclourem en aquesta primera classe de blocs. El prendrem com a exemple de les polítiques de publicació que regeixen molts d’aquests blocs que acoten els temes  i moderen les intervencions de terceres persones.

D’altra banda, i pel que fa a blocs representatius d’unitats d’informació, cal remarcar l’augment exponencial dels blocs de biblioteques. En molts casos, els webs de les biblioteques depenen dels webs principals de les entitats a les quals pertanyen (els ajuntaments, en el cas de les biblioteques municipals), això dificulta l’actualització de la informació i la inclusió d’alguns continguts determinats. Els blocs resolen aquest problema i acosten els usuaris gràcies a la facilitat d’interrelació que ofereixen.

Com a exemple prendrem els Blocs de les biblioteques de la Universitat de Barcelona  que defineixen els seus objectius de la següent manera:

 • Difondre les activitats, fons i serveis de la biblioteca.
 • Mantenir informats als usuaris de les novetats de la biblioteca
 • Potenciar la participació dels usuaris en les activitats de la biblioteca.
 • Establir un canal de comunicació i participació més directe entre l’usuari i la biblioteca (potenciant la seva part més lúdica i atractiva), per poder detectar les tendències i les necessitats que l’usuari pugui tenir.

 

Resulta evident que, en l’hipertext, les connexions i les relacions són infinites. És per aquest motiu que, aquesta primera incursió “seriosa” en el món dels blocs m’ha produït d’entrada, la sensació d’estar perduda en l’infinit d’enllaços i retroenllaços i d’altres recursos que encara no conec. Superada la primera impressió, no puc veure els blocs si no és com una eina molt útil per a qualsevol àmbit professional si s’utilitza amb un criteri marcat per un objectiu concret.

2 pensaments sobre “Aproximació als blocs en l’àmbit de la informació i la documentació

 1. lidiauvic diu:

  Sí Eva,

  I la resta dels que he llegit fins ara, també són diferents. La veritat es que a mi també m’agrada veure el que fan els companys. Tenim poques oportunitats d’aprendre els uns dels altres amb aquesta relació tan “virtual” que tenim!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.