Quinze enllaços: una setmana a Lloret de Mar

Avui Lloret ha tornat a la normalitat després de la nevada de fa una setmana. Xavier Crespo, alcalde de Lloret, ha llegit un manifest en què ha criticat, en nom seu i de la resta d’ alcaldes de localitats gironines afectades, l’actuació del govern i de les elèctriques. Més de cent alcaldes s’han adherit al manifest.

A hores d’ara, ENDESA no garanteix que no hi hagi noves incidències ja que les reparacions dutes a terme, són precàries. Tampoc no ha donat cap explicació comprensible al fet que hagin caigut 33 torres de mitjana tensió, però si que s’excusa dient que la “catàstrofe” no es pot solucionar en un dia i busca vies alternatives per restablir el servei.  El director general d’ENDESA Red, José Luis Marín, assegura que res d’això no hagués passat si la MAT s’hagués construït a temps. Des de la Plataforma no a la MAT, la visió és completament diferent, no cal dir-ho.

Les escoles no han obert fins avui (des de dilluns a la tarda) exceptuant el CEIP Àngels Alemany que, gràcies a un generador, ha funcionat com a centre d’acollida, oferint  dutxes, menjar calent i un llit a tothom qui ho ha necessitat.

No cal dir que la biblioteca i la resta d’equipaments municipals amb connexió a Internet d’accés públic, no van poder treballar, amb relativa normalitat, fins divendres i que molts usuaris van haver de desplaçar-se a Blanes per poder comunicar-se amb els seus familiars.

Fins a Blanes, fent cua a les carreteres,es va haver de desplaçar molta gent per a aconseguir coses bàsiques: pa, queviures, benzina o bé, per dinar en bars i restaurants.

Les dues primeres nits sense llum ja hi va haver robatoris a Lloret. La por als robatoris, va obligar els botiguers a fer guàrdia en els seus establiments dia i nit i, als veïns de les urbanitzacions, a no deixar en cap moment els seus habitatges sols.

Alguns veïns de Lloret, es van traslladar als hotels que comptaven amb generadors propis, sobretot famílies amb nens petits, que han compartit aquests dies amb els turistes de l’IMSERSO.

L’ajuntament gestionarà les reclamacions de manera centralitzada per facilitar els tràmits als veïns, però és molt possible, que la majoria no tingui dret a cap tipus de compensació. Alguns municipis ja han dit que no pagaran a ENDESA per protestar per l’apagada.

Dissabte passat, just abans de la nevada, vaig acabar de llegir La carretera de Cormac McCarthy. Ara fa poc que s’ha estrenat la pel·lícula. L’acció ens situa en un món apocalíptic, dessolat després de patir una catàstrofe nuclear, on un pare i un fill intenten sobreviure sense res. La desolació és el que es respirava a Lloret aquests dies. Tot i que el que ha passat no es pot comparar amb catàstrofes horribles que s’han produït darrerament arreu del món, com els terratrèmols de Xile o el d’Haití, sí que hi ha persones que han patit veritables drames particulars. I jo em pregunto, quants dies sense llum pot resistir una població? Podria ser aquest el principi d’una altra novel·la apocalíptica?

7 pensaments sobre “Quinze enllaços: una setmana a Lloret de Mar

 1. Montse diu:

  Podria ser perfectament, però és clar que la realitat sempre supera la ficció. Un exemple en aquest sentit és que el periodista Antoni Real (Temps de Neu) ha escrit una novel·la que arrenca amb una gran nevada a Barcelona i justament ha sortit a la venda aquests dies. Però com ha dit el mateix autor, a la novel·la ni la nevada és tant intensa ni el col·lapse que provoca és tant gran com ha passat realment.

 2. Marta Moreno Lobera diu:

  Llevo oyendo más de una semana lo de la nevada en Cataluña y no me lo puedo creer… Aquí lo de de las nevadas es algo normal (y más este año), vivo en un pueblo de 100 habitantes al que se accede por una carretera comarcal y nunca he tenido ningún problema, llevamos siempre las cadenas en el coche por si acaso y listo…
  Marta Moreno Lobera

  • lidiauvic diu:

   El problema, Marta, no ha sido la nieve. La nieve en la costa siempre causa algún problema justmente porque no es algo normal, pero no pasa de la anécdota. Lo que ha causado el caos es la caida de las torres. ¿Se han caido por culpa de la nieve? ENDESA no da explicaciones convincentes…

 3. Edith diu:

  Marta por eso mismo, porqué es algo normal, en tu pueblo no pasa. Esta situación no és usual en Barcelona y alrededores y por eso la gente no lleva cadenas. En mi caso siempre las llevo pero es porqué llevo muchos años yendo a esquiar y ya se lo que me puedo encontrar.
  Alomejor se le està dando mucho bombo pero la situación sobretodo en Girona ha sido caotica.

 4. eva romero diu:

  Carai, quin caos! Aquesta setmana me n’he recordat de tots vosaltres, pensant en tantes coses que no podríeu fer i en la dependència que tenim de l’electricitat. Hauré de pensar seriosament en instal·lar plaques solars o energia eòlica….

 5. Cristina Clotet diu:

  Déu ni do amb la nevada… Tinc família a Romanyà de la Selva, i també han estat fins diumenge sense llum… A més a més de la neu, es veu que hi va fer un vent impressionant, que va fer acumular gruixos de neu, en alguns racons, de gairebé un metre!!! Perquè he vist fotos, que sinó, no m’ho crec…
  Espero que per setmana santa la cosa ja s’hagi normalitzat, que sinó els hotels, restaurants, etc. ho tenen clar!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.