Podcast

El podcast

Un podcast és un conjunt de fitxers d’àudio i de vídeo amb contingut multimèdia. Mitjançant el podcasting, podem descarregar aquests arxius en un ordinador per reproduir-los quan vulguem. També podem  transferir-los a un dispositiu portàtil.

La característica més important del podcast és que ens hi podem subscriure. Per subscriure’s, cal tenir connexió a Internet i instal·lar un software que sol ser gratuït i que permetrà que, cada cop que ens connectem a la xarxa, rebem les actualitzacions que es produeixin en les nostres subscripcions. Algunes de les aplicacions que permeten que això sigui possible són l’iTunes o el ZENCast.

També ens hi podem subscriure a través d’un lector de RSS i, en aquest cas, ens haurem de descarregar manualment el podcast. Un exemple:

 

Com crear un podcast? Aquí teniu la proposta de EducaconTIC:

 

El format vídeo a Internet

Existeixen diferents formats de vídeo a Internet. Podem dividir-los en els que fan servir tecnologia streaming, com FLV que és l’utilitzat per algunes de les principals plataformes de vídeos a Internet, i els que no, com AVI, que és un format contenidor que permet emmagatzemar simultàneament un flux de dades de vídeo i diversos d’àudio que poden estar en qualsevol format i són interpretats per un programa extern que s’anomena còdec. 

Mitjançant la tecnologia streaming, el vídeo és va carregant progressivament alhora que l’anem visualitzant. D’altra manera, haurem de descarregar el vídeo en l’ordinador per a ser visualitzat posteriorment.

Una altra característica dels formats de vídeo a Internet és el nivell de compressió que afecta a la qualitat de la imatge. Entre les formats de compressió alta que manté la qualitat de la imatge, trobem el format Divx

Altres formats: MPEG, MOV, WMV.

Alguns programens reproductors: Windows Media, QuickTime, RealPlayer.

Algunes plataformes de vídeo a Internet

  •         Youtube: La plataforma més coneguda.
  •         Vimeo: Portal que permet pujar vídeos d’alta definició.
  •         VXV: Molt similar a Youtube. Tant en el funcionament com en l’aparença. Permet customitzar les pàgines.

 

No he publicat mai cap podcast, ni en consumeixo, per allò de la manca de temps. Sí que miro algun vídeo de tant en tant i, si tot va bé, aviat us en penjaré un.

4 pensaments sobre “Podcast

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.