Què estem fent, biblios?

Aniré al gra: estem desaprofitant una oportunitat única per col·laborar. Per què? Perquè encarem la sisena setmana de teletreball i continuem actuant com si fóssim dins de les NOSTRES biblioteques, treballant al NOSTRE taulell per donar servei als NOSTRES usuaris.

I sí, és un tema que m’obsessiona. Els que coneixeu i/o participeu en el projecte #quèfemalesbiblios, ho sabeu. I sí, sóc molt pesada amb el tema però, de debò sóc l’única (sé que no) que pensa que ho podríem fer molt millor si suméssim esforços?

Sovint expliquem als nostres usuaris que les biblioteques treballem en xarxa per oferir-los un servei òptim però, ho fem més enllà d’oferir serveis com el préstec interbibliotecari o d’organitzar activitats com la Revetlla de Sant Jordi?

Només algunes idees:

 • Sessions de contes infantils: no es podrien programar per a totes les biblioteques, utilitzant una plataforma adequada perquè els nens i nenes, les famílies, els puguin veure en condicions, per exemple a la TV?
 • Clubs de lectura virtuals: no es podríen programar per a totes les biblioteques (totes tenen conductores de clubs de lectura), oferint varietat temàtica, d’edats i d’horaris per a les trobades virtuals?
 • Directes a IG: no es podria elaborar una programació que inclogui totes les biblioteques que hi vulguin participar, oferint varietat temàtica i d’horaris?
 • Tutorials de funcionament d’eines: no podríem utilitzar el que ja ha elaborat una biblioteca i repartir-nos la feina dels que quedin per fer?

D’altra banda, no hauríem de tenir clar si:

 • És adequat publicar continguts dirigits als infants a xarxes socials que són per a adults?
 • Podem llegir contes o fragments d’obres a les xarxes socials sense vulnerar drets d’autor?

Crec sincerament que col·laborar no només ens fa crèixer sinó que reforça la identitat pròpia.

Vosaltres, què en penseu?

 

4 pensaments sobre “Què estem fent, biblios?

 1. Francina Navarro Bastidas diu:

  Lídia, els dubtes i plantejaments que fas els trobo encertats i segur que molts els compartim.
  Per poder portar a terme el que suggereixes no necessitem un augment de pressupost, però, si una millor organització i gestió del les eines que ja disposem o en principi coneixem. Treballar amb criteris molt clars, saber on són els límits i tenir un coneixement real dels equips i material que podem disposar. Deixar de banda el nom o títol afegit a l’etiqueta de Biblioteca/Bibliobús i coordinar tots els esforços a una determinada finalitat.

 2. missmandarina diu:

  Hola Lídia, en el nostre cas ens ha costat moltíssim arrancar el teletreball per les diferències que hi ha entre els companys en quan a eines i coneixements a l’abast. En el meu cas soc la que està “carregant” amb més volum de feina per ser la que disposa de més temps (no tinc fills) i més eines (tinc de tot, a casa). Els temps de resposta s’allarguen en aquestes circumstàncies, i tot i que estic molt d’acord amb el que dius perquè té tota la logica del món, faltaria quelcom per sobre de totes nosaltres que es posés a organitzar-ho tot, perquè des de les direccions de les biblioteques o les caps comarcals en el nostre cas ho trobo molt complicat. I ja se sap que, quan de més amunt venen les coses, més impersonals son…

  • lidiabart diu:

   Hola,

   Sí, entenc perfectament el que dius. Jo demano una cosa tan senzilla com que ens organitzem i no parlo de les activitats que estan enfocades en el nostre públic habitual (tot i que algunes també s’hi podrien incloure) sinó de totes les que estem “inventantt” ara.

   Per exemple: si hi ha 10 biblioteques que han creat clubs de letura virtuals, no es podrien programar en horaris diferents perquè hi pogués participar públic de qualsevol biblioteca.

   O, si hi ha contistes que ofereixen sessions online, no es podria oferir una programació general per a totes les biblioteques que s’hi vulguin sumar?

   Una difusió conjunta, també ajudaria…

   Estic parlant d’activitats i recursos que ja tenim, de feina que estem fent però no estem compartint!

   Gràcies pel comentari!

   Abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.